Category Archives: Digitaal toetsen

The RU-programme ‘ICT in Education’ at our faculty

Digital testing
We have had a pilot at our faculty. To read the experiences from Daan Boezeman in Faculty Matters of July 2017.

Recording clips in the studio
For example: read the experiences from Joris Knoben and Jan Verhoeckx in Faculty Matters of March 2017.
Or read the experiences from Thomas Eimer who had his students create clips as an assignment, in Faculty Matters of April 2017.

Traintool
A tool to train communication skills, such as interviewing skills. Read the experiences from Huib Ernste, Marjolein van Eerd, and Maria Kaufmann in Faculty Matters of March 2017.

Weblectures
It is possible to record your lecture as a weblecture. Have a look at the RadboudNet page about weblectures (only in Dutch) to see how to have your lecture recorded and how to create the link to the weblecture in Blackboard.

Succesvolle pilot ‘Digitaal Toetsen’

Pilot ‘Digitaal Toetsen’
In de afgelopen periode heeft het ICTO van onze faculteit een pilot ‘Digitaal Toetsen’ gedraaid bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Huib Ernste heeft het tentamen van het vak ‘Qualitative Methods’ met succes digitaal afgenomen: de studenten hebben het tentamen op de computer gemaakt. De toets bevatte zowel meerkeuze vragen als een aantal open vragen.

‘Digitaal Toetsen’ bij FNWI
Bij FNWI werkt een team van ICT- en ICTO-experts aan het FNWI-project ‘Digitaal Toetsen’. De software ‘TAO’ wordt gebruikt (en uitvoerig getest) en de terminal kamers in het Huijgensgebouw zijn zodanig ingericht dat er veilig digitaal getoetst kan worden.

Verzoek om digitaal te toetsen
Toen Huib Ernste met het verzoek kwam om digitaal zijn tentamen af te nemen, hebben wij (het ICTO van FM) contact gelegd met het ‘Digitaal Toetsen’-team bij FNWI. Daaruit is deze pilot voortgekomen.

Voor- en nadelen
Samen met ons en het ‘Digitaal Toetsen’-team van FNWI hebben Huib Ernste en Daan Boezeman er veel tijd in geïnvesteerd om de toetsvragen op de juiste manier in TAO te zetten. Met succes! Het tentamen is zonder problemen verlopen. Tegenover de tijdsinvestering van het invoeren van de vragen staat de tijdswinst van het nakijken: de meerkeuze vragen worden automatisch nagekeken en voor de open vragen hoeven handschriften niet meer ontcijferd te worden. De tijdsinvestering van het invoeren van de vragen is in deze pilot helaas niet meteen terugverdiend met de tijdswinst van het nakijken, maar waarschijnlijk zal deze balans in de komende periodes verbeteren. Bovendien zullen de antwoorden (op termijn) gemakkelijk statistisch kunnen worden geanalyseerd.

Studenten tevreden
Voordat het tentamen plaatsvond hebben we een ‘voorbeeldtoets’ voor de studenten klaargezet, zodat de studenten konden zien hoe de digitale-toets-omgeving eruit zou zien en ze niet voor “technische verrassingen” zouden komen te staan (Hoe vink je het juiste antwoord aan? Hoe ga je naar de volgende/vorige vraag?). Dit heeft goed gewerkt. De meerderheid van de studenten was tevreden over “digitaal toetsen” versus “op papier toetsen”.

Verbeteringen
Uit de pilot is goede feedback naar voren gekomen om de TAO-handleiding (om vragen in te voeren) te verbeteren. In de komende maanden zal door het ‘Digitaal Toetsen’-team ook verder worden gewerkt aan een ‘nakijk-omgeving’, zodat het nakijken van een digitale toets makkelijker wordt.

Ook interesse?
Heeft u ook interesse om uw tentamen digitaal af te nemen? Neem contact op met het ICTO en we kijken wat we voor u kunnen betekenen.