Category Archives: Kennisclips

The latest projects at our faculty, october 2017

All mathematics of curriculum in learning environment Sowiso
At the Economics department Jana Vyrastekova and Chris van Hooijdonk have been granted subsidies from the “RU Proeftuin”. They will use SOWISO (an online learning platform) to create a totally integrated research methods programme for the entire Bachelor’s programme; a complete overview of all the mathematics, statistics and methods included in the curriculum, which is easily accessible. See the interview in Faculty Matters June 2017.

Clips including conditional feedback
Rutger Schilpzand (Economics) has been granted the “RU proeftuin” last November and has created interactive video-clips to teach mathematics and to trigger the student to try to solve the problem himself, during the clip. To see these clips on YouTube: Clip Cobb-Douglas and Clip Cournot Duopolie

Feedback-tool
Peter Kruyen has created a feedback-tool combining the survey-tool LimeSurvey and the statistical software ‘R’ in such a way that the respondent of the survey recieves feedback right after filling in the survey. This increases the response-rate to the survey. See the interview in Faculty Matters June 2017.

Project Kennisclips. als onderdeel van het programma ‘Vernieuwing ICT in het Onderwijs’

Wat zijn kennisclips
Na de weblectures en misschien ook wel door de ervaring met weblectures is er in het onderwijs veel belangstelling voor het opnemen van kennisclips. Dat zijn korte videofragmenten van ongeveer 5 minuten die kort en bondig lastige onderdelen voor studenten uitleggen.
Op middelbare scholen en HBO’s zijn veel docenten daar al een paar jaar enthousiast mee bezig. Leerlingen en studenten maken er soms veel gebruik van.

Doel van kennisclips
Kennisclips worden vaak gebruikt in vormen van onderwijs waarbij de student zich voorafgaand aan de contactbijeenkomst zich thuis voorbereidt. De student weet er dan al wat van en dan kan de contactbijeenkomst zich richten op het bespreken van ervaren problemen, een extra oefening of het geven van gerichte feedback. Deze onderwijsbenadering wordt wel ‘Flipping the Classroom’ genoemd.
Videoclips zijn natuurlijk vooral erg nuttig als het beeld iets extra’s toevoegt t.o.v.alleen de powerpoint of het gesproken woord. Dat is bijvoorbeeld bij het voordoen van berekeningen, interpreteren van materiaal en toelichten van beelden.

Ervaring met videoclips aan de RU
Ook bij diverse faculteiten van de RU wordt geëxperimenteerd met het opnemen en beschikbaar stellen van videoclips. Bij FSW en bij FdR zijn al diverse clips gemaakt, soms in een professionele studio.
Als onderdeel van het RU brede Programma Vernieuwing ICT in het Onderwijs wordt nu ook gepraat over het inrichten van een studio op de campus met bediening door professionals, maar ook over eenvoudigere opneemfaciliteiten, waar een docent zelf direct aan de slag kan met eenvoudige apparatuur met goede belichting, geluid en software.

En aan onze faculteit?
Wij hebben eens rond gevraagd en er zijn op onze faculteit al heel wat docenten bezig geweest met het opnemen van korte video’s, vaak met eigen middelen achter de eigen computer en op de zolderkamer. Wij willen proberen dit jaar met een aantal docenten daar verder op door te gaan, door te experimenteren met wat opnames, soms in een professionele studio maar soms ook met eenvoudigere middelen.
Speciaal willen we ook graag eens experimenteren met opnames van het modelmatig voordoen van berekeningen of afleidingen. Ook is misschien mogelijk het kritisch lezen van teksten of het interpreteren van resultaten voor te doen op video.

Meedenken of meewerken?
Heb je ideeën en wil je die inbrengen of zelfs eens op video uitproberen, neem dan contact op met Lies Verberk-de Jonge of Rob Gerritsen.