Category Archives: Storingen en onderhoud

Upgrade van Blackboard

Vanuit Centraal Beheer het volgende bericht:

Op maandag 24 juli en dinsdag 25 juli 2017 (in de week na de vierdaagse) vindt de jaarlijkse upgrade plaats van Blackboard (productieomgeving). Op die twee dagen is Blackboard (productie) dus niet beschikbaar.

Gedurende die twee dagen worden gebruikers die naar https://blackboard.ru.nl/  gaan automatisch doorverwezen naar een  pagina op het handleidingenblog (https://blogs.jur.ru.nl/blackboardhandleiding/archives/6130). Ook gebruikers die via het portal naar Blackboard willen gaan komen op deze blogpagina terecht.

‘Read-only’-omgeving wel beschikbaar
Op die pagina wordt uitgelegd dat Blackboard op 24 en 25 juli niet beschikbaar is wegens onderhoud maar dat er wel een read-only omgeving beschikbaar is waar ze naar toe kunnen gaan door op een link (naar https://blackboard-copy.ru.nl/) te klikken. De pagina waarschuwt er meteen voor dat de wijzigingen die ze eventueel toch aanbrengen in die omgeving verloren zullen gaan.

LET OP: Wijzigingen in ‘Read-only’-omgeving gaan verloren
Alle gebruikers kiezen op deze manier expliciet om naar de copy omgeving te gaan en ze komen ook niet vanuit het portal automatisch op de copy omgeving terecht zonder dat ze dat in de gaten hebben.  Dat heeft als voordeel dat ze er expliciet op gewezen worden dat eventuele wijzigingen verloren zullen gaan.

Shakespeak update NIET INSTALLEREN

Shakespeak heeft vandaag (30 mei 2017) weer een nieuwe versie van de Add-in in Powerpoint gelanceerd (onaangekondigd) die niet werkt op de RU-campus.

Het advies is om de update NIET te installeren!
Krijgt u dus een pop-up venster waarin gevraagd wordt of u de update wilt uitvoeren, klik dan op ‘nee’ en u kunt de oude versie van Shakespeak gewoon gebruiken.

Excuses voor het ongemak!

Waarschuwing: phishing e-mails vanuit BB verzonden

Blackboard maakt melding van phishing e-mails die lijken te zijn verzonden vanuit legitieme Blackboardadressen. In die e-mails wordt de gebruiker gevraagd om op een link te klikken. De link leidt naar een phishing site die zich voordoet als een Blackboard site. Op die phishing site wordt gebruikers gevraagd om in te loggen. Als gebruikers dat doen geven zij de logingegevens van hun RU account prijs. De eigenaar van de phishing site kan die logingegevens vervolgens misbruiken.

Voorbeeld Phishing e-mail

From email address contact@mail.blackboard.com

The message is as follows:

Dear user :
Your Admin faculty has left two important course work in your Blackboard area.
Please click below to read your messages
login.blackboard.edu/admin/faculty/read/t1748589630
Note : The link above will be inactive after 10 minutes when mail has been read.
Thanks
Blackboard IT

Note: The link actually redirects the users to http://advantagetravel-ke.com/wp-content/upgrade/sisis/couse/course/mycours.htm, the phishing site

 

Maatregelen

Ga niet naar Blackboard door op een link te klikken die u via e-mail ontvangt en die afkomstig lijkt van Blackboard.  Ga alleen naar Blackboard vanuit het RU portal of direct vanuit de adresbalk of via een snelkoppeling vanuit uw  browser.

Wat kunt u zelf doen?

  • Geef nooit uw wachtwoord via een link in een e-mail.
  • Als u uw wachtwoord per ongeluk toch afgegeven hebt, of daarover twijfelt: wijzig dan uw wachtwoord.
  • Krijgt u een phishingmail die afkomstig lijkt van Blackboard (of vermoedt u dat dit zo is), stuur die mail dan door naar CERT@ru.nl

Alvast dank voor uw medewerking om dit probleem aan te pakken!

Blackboard niet toegankelijk

Blackboard niet toegankelijk op maandag 28 december en dinsdag 29 december 2015

In verband met de migratie van Blackboard naar een nieuwer ‘service pack’ zal Blackboard uit de lucht zijn gedurende deze twee dagen.
“Read-only” versie. Voor studenten zal er de zogenaamde “Read-only” versie van Blackboard bereikbaar zijn via het Studentenportal. Ook docenten kunnen inloggen op deze “Read-only” versie, maar deze “Read-only” versie is alleen bedoeld als naslagwerk en als ‘noodoplossing’. Het is de bedoeling dat deze “Read-only” versie beschikbaar is totdat de nieuwe Blackboard versie online is.

Wijzig NIETS in deze zogenaamde “Read-only” versie, want wijzigingen worden NIET bewaard!

De nieuwe Blackboard versie “9.1 October 2014” zal via de normale inlogpagina bereikbaar zijn.

Op de website http://blogs.jur.ru.nl/blackboardhandleiding/ zullen na invoering van versie ‘9.1 October 2014′ de grootste veranderingen worden toegelicht.

Blackboard niet toegankelijk

Blackboard niet toegankelijk van maandag 21 juli t/m vrijdag 25 juli 2014.
In verband met de migratie van Blackboard naar een nieuwer ‘service pack’ zal Blackboard uit de lucht zijn gedurende deze week. Voor studenten zal er de zogenaamde “Read-only” versie van Blackboard bereikbaar zijn via het Studentenportal. Ook docenten kunnen inloggen op deze “Read-only” versie, maar deze “Read-only” versie is alleen bedoeld als naslagwerk en als ‘noodoplossing’. Het is de bedoeling dat deze “Read-only” versie beschikbaar is totdat de nieuwe Blackboard versie online is.

Wijzig NIETS in deze zogenaamde “Read-only” versie, want wijzigingen worden NIET bewaard!

De nieuwe Blackboard versie 9.1.SP14 zal via de normale inlogpagina bereikbaar zijn.

Op de website http://blogs.jur.ru.nl/blackboardhandleiding/ zullen na invoering van versie 9.1.14 de grootste veranderingen worden toegelicht.